Meşe Yosunu Nedir? – Meşe Yosunu Faydaları Kokusu ve Parfümü

Meşe Yosunu, adından da anlaşılacağı gibi, meşe ağaçlarının dallarında yetişen bir tür yosun veya likendir. Meşe, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın her yerine dağılmıştır dolayısıyla Meşe Yosunları da öyle. Çoğu Avrupa ülkesi bu yosunu toplarken, bu yosundan elde edilen esans esas olarak Fransa’da çıkarılır ve en büyük meşe esans yağı üreticisidir. Fransa dışında, Bulgaristan ve ABD gibi bu esansı üreten çok az ülke var.

Faydaları ve kokusu ile popüler Meşe Yosunu, yeşilimsi, ıslak ve biraz çamur benzeri bir görünüme sahip birçok kişiye çirkin görünebilir, ancak Tabiat Ana en olası yerlerinde sayılamayan hazineleri gizlediğinden, bu yosunu çok güzel tıbbi özelliklerle bahşetti. Bu avantajları daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

Meşe otlarının uçucu yağı ilk önce bir beton veren çözücü ekstraksiyon yöntemi ile çıkarılır ve daha sonra bir vakum damıtma yöntemi ile tamamlanır. 

Meşe Yosunu uçucu yağının sağlık yararları, antiseptik, yatıştırıcı, balgam söktürücü ve onarıcı özelliklerine atfedilebilir.

Meşe Yosunu Yağının Faydaları

Meşe Yosunu uçucu yağının sağlık yararları, antiseptik, yatıştırıcı, balgam söktürücü ve onarıcı özelliklerine atfedilebilir.

1. Mese Yosunu Yağı Sepsisi (Kan Zehirlenmesi) Önler

Sepsis! Bu küçük, alçakgönüllü görünümlü kelime korkunç bir kötü adam. Adını çocukluğunuzdan beri sayısız kez duymuş olabilirsiniz. Yaranız olduğunda, annenizi sıcak su ile yaranızı temizler ve antiseptik “Tentür İyot” sürerdi. Bu sepsis geliştirmemenizi sağlar. Her zaman bunların zulüm ve seni cezalandırmanın yolları olduğunu düşünüyordun. Bununla birlikte, annenizin yaptığı aslında sizi çok daha büyük bir tehditten korumak için size küçük bir acı veriyordu ve bu kendi iyiliğiniz içindi.

Bu sepsis nedir? Sepsis, mikroplardan, ağırlıklı olarak bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonların neden olduğu bir durumdur. Virüsler, protozoalar ve mantarlar gibi diğerleri, enfeksiyonla zaten zayıflamış olan yere katılabilir ve durumu daha da kötüleştirebilir.

Sepsis çoğunlukla yaralara olur, ancak bununla sınırlı değildir. Besin borusu, iç kulak, kolon, idrar yolları, böbrekler ve hatta sinirler gibi yumuşak ve savunmasız iç organları etkileyebilir.

Yenidoğan bebekler sepsise en duyarlıdır, çünkü ciltleri bu enfeksiyonlara karşı koymak için yeterince güçlü değildir. Gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde, yüzlerce yeni doğan bebek hala bir dizi nedeni olmasına rağmen, çoğunlukla göbek kordonu kesildiğinde yakaladıkları sepsis nedeniyle ölmektedir.

Sepsis belirtileri, etkilenen yerlerde veya tüm vücutta akut ağrı, kramplar, kızarıklık ile şişlik, kaslarda ve eklemlerde sertlik, anormal davranış ve hatta en ciddi vakalarda ölüm görünür.

Meşe yosunlarının uçucu yağı antiseptik özelliklere sahiptir ve bu konuda iki iyi şey vardır. Korkunç tentür gibi yanma hissi vermez ve tatlı kokulu bir doğal maddedir. Mikrobiyal büyüme için elverişsiz koşullar yaratarak ve vücutta veya yaralarda zaten bulunan mikropları ortadan kaldırarak sepsisten korur. Likenlerin ve yosunların antibiyotik ve antiseptik özellikleri hakkında yapılan araştırmalar, her ikisinin de antiseptik olarak etkili olduğunu bulmuştur.

DAHA FAZLA OKU >> Kafur Yağının Şaşırtıcı Faydaları

2. Mese Yosunu Yağı İltihabı Yatıştırabilir

Hoşgörülü, yatıştırıcı anlamına gelir. Başka bir deyişle, meşe yosunu yağı her türlü iltihap veya tahrişe yatıştırıcı olabilir. Cilde yatıştırıcıdır ve cildin nem ve yağ dengesini koruyarak pürüzsüz ve yumuşak tutar. Benzer şekilde, sindirim sistemi üzerinde yatıştırıcı etkileri vardır. Yemek borusu, mide ve genellikle asitlik, yüksek baharatlı yiyecekler veya bazı tahriş edici veya zehirli materyallerin yutulmasından kaynaklanan bağırsaklarda çizikler, yaralar, iltihaplar ve tahrişlerden kurtulma sağlar. Ayrıca, beyindeki ve sinir sistemindeki tahrişleri ve iltihapları yatıştırır. Son olarak, mukoza zarları ve sindirilmemiş maddeler ve sert bağırsaklardan kaynaklanan kabızlık, asitlik, baharatlar ve yaralardan dolayı çizilmelere, iltihaplara ve tahrişlere neden olabilecek boşaltım yolları üzerinde yatıştırıcı etkileri vardır.

3. Meşe Yosunu Yağı Solum Yollarını Temizler

Bronş, trakea, gırtlak ve akciğerler gibi solunum sisteminin çeşitli bölgelerinde sert balgam veya nezle birikimlerini gevşetme ve vücuttan çıkarma işlemine balgam çıkarma denir. Göğüste tıkanıklık, nefes darlığı, astım atakları ve öksürüklerden büyük rahatlama sağlar. Balgam çıkarma ile sonuçlanan maddeye balgam söktürücü denir. Uçucu yağ Meşe Yosunu güçlü bir balgam söktürücüdür. Balgam ve nezle çıkarır ve ilişkili semptomlardan kurtulma sağlar. Yine, bu piyasada bulunan balgam söktürücülerin çoğu gibi uykulu hissetmenize neden olmaz.

4. Meşe Yosunu Yağı Tam Sağlığı Yerine Getirir

Bir şeyi başlangıç veya orijinal durumuna geri döndüren bir maddeye onarıcı denir. Meşe Yosunu yağı böyle bir onarıcıdır. Yaşlanma ve diğer günlük aşınma ve vücutta meydana gelen yıpranmaların etkisini iyileştirerek hızlandırıp sağlıklı durumlarına döndürerek azaltır. Bu nedenle, bağışıklık sisteminin yanı sıra tam sağlığı da geri kazandırır.

Gıda ve Kimyasal Toksikoloji dergisinde yayınlanan bir çalışma, meşe yosunlarının antimikrobiyal, antioksidan ve antikanser özelliklerine sahip olduğunu buldu.

Esas olarak antiseptik ve yatıştırıcı özelliklerinden dolayı sabunlarda, cilt bakım ürünlerinde, spreylerde ve benzeri kozmetiklerde kullanılır. Meşe Yosunu ve türevleri de koku endüstrisinde geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. 

Meşe Yosunu Kokusu, Esansı Ve Parfümü

Meşe yosunu güçlü, dünyevi yosunlu bir aromaya sahiptir. Kuru, dünyevi, yeşil ve ağaç kabuğu benzeri nitelikleri ve deri benzeri alt tonu ile doğaya çok uygun ıslak bir orman zemini kokusu verir. Meşe yosunu, daha uçucu koku notlarını tutturma ve tüm parfüm tiplerine (oryantal, çiçek, çip, vb.) zengin bir alt ton ve pürüzsüzlük katma yeteneği nedeniyle parfümeride sabitleyici bir ajan olarak çok değerlidir.

Meşe Yosunu Parfümde Kullanımı

Meşe yosunu parfümlerin en sevilen içerikleri arasındadır: bergamot ile ortaklaşa önemli bir koku unsurudur. Bu sıkı kıvrılmış bitki, Avrupa ve Kuzey Afrika’da meşe üzerinde yetişen, sadece kirlenmemiş havada gelişen bir mantardır. Kuru veya nemli olmasına bağlı olarak açık yeşilden siyaha kadar değişebilir ve göründüğünden çok daha güzel kokar.

Meşe yosunu, misk ve kehribar ipuçları ile şehvetli, dünyevi ve odunsu kokuyor. Cilde daha uzun bir yaşam vermek için fantastik olarak da çalışıyor. Şüphelenebileceğiniz gibi, bu malzemeye de nemli bir orman zemini dokunuşu var.

Parfümeride meşe otlarının kullanımı çok uzun yıllardır var. 1917’de bu tür bir koku popülerleşti. Ama aslında bu bir kandırmacaydı, ilk kez keşfedilmemişti.  Yüzlerce yıl boyunca, Roma zamanlarından bu tarz bir kandil harmanladı; Ortaçağda, yakmak için ‘pastiller’ yaratmak için meşe yosunu eklenmeye başlandı.

Ancak bu enfes malzemeyle bir engel var: Uluslararası Koku Birliği (IFRA) tarafından potansiyel bir tahriş edici olarak ‘kara listeye alındı’, kullanımı Avrupa düzenlemeleri tarafından cilde uygulanan parfüm bileşimlerinde% 0.1 ile sınırlandı. Ancak firmalar, doğal koku dünyasının bu harikasıyla aynı etkilerden bazılarını elde etmek için meşe yosunlarının sentetik taklitleri üretiyorlar.

DAHA FAZLA OKU >> Uçucu Yağların Kullanım Alanları

Meşe yosunu kokusu; toprak, büyüdüğü taş ve ağaçların kokusudur, mürekkep, katran ve deniz yosunu notaları ile yoğun, zengin yeşil, odunsu ve dünyevi. Koyu kahverengi-yeşil mutlak, deri ve çalılıkların ipuçlarına sahip bir şişedeki bir orman gibidir. Parfüme vücut, dayanıklılık ve güzellik katmak için vazgeçilmez olan bu ürün, artık birçok ülkede kullanımıyla sınırlıdır.

Bahsettiği şey, meşe yosunlarının bir yosun değil, bir liken ve bir yosunun bir tür uyum içinde birlikte yaşayan bir mantarın birleşimi olmasıdır. Her biri ilişkiye bir şey verir, mavi-yeşil algler fotosentez yoluyla enerji sağlar ve mantar yapı sağlar. Birlikte, parçalarının toplamından daha fazlasıdır ve doğada başka hiçbir yerde bulunmayan benzersiz yapılar ve kimyasallar yaparlar.

Parfüm kullanımı için meşe yosunu, Avrupa’daki meşe ağaçlarından toplanır, ancak Kuzey Amerika’da, aslında Kuzey Yarımküre boyunca da görülür. Ağaç yosunu ve köknar yosunu benzer görünür, ancak farklı aroma profillerine sahip, daha iğne yapraklı ve daha az rafine olan farklı türlerdir. Kokuları bir deniz yosunu ipucu ile daha kuru ve otsudur ve büyük mukavemet ve değere sahipler.

Meşe yosunu ve ilgili ağaç yosunu türleri, ev sahibi ağaçlarının dallarından filizlenen ren geyiği boynuzlarına benzeyen serbest duran yapılardır. Likenler, nemi ve çözünmüş mineralleri doğrudan vücutlarına emdikleri için doğal kirlilik göstergeleridir, bu da likenlerin yokluğu veya kıtlığının civardaki kirli havayı gösterebileceği anlamına gelir. Çoğu liken yavaş büyüyor ve değerli yerel kaynakların aşırı hasatından ve tükenmesinden kaçınmak için özen gösterilmelidir. Likenler hemen hemen her şeyi kolonize edebilir ve neredeyse imkansız koşullarda hayatta kalabilse de, bir şekilde, burada önemli olan meşe ağacıyla birleşmesidir. Yani bir ikili yerine, yosun, mantar ve meşe ağacının üçlüsünü biraz daha karmaşık bir ilişki olarak düşünmemiz gerekiyor gibi görünüyor. Ormanın bu somut olmayan dokunuşu, tartışmasız likenlerin ağaca bağlanmalarından küçük meşe özü parçalarını emmesinden kaynaklanabilir. 

Parfümlerdeki meşe otlarının yemek pişirmedeki tuz ile aynı şekilde davrandığı düşünülebilir, vanilya tatlılığını dengeleyebilir ve meyveli notalara güzel bir kontrpuan sağlayabilir. Biraz deri içeren kuru odunsu alt tonlar, çok küçük miktarlarda bile ilgi ekler. 

DAHA FAZLA OKU >> Yenibahar Baharatı Faydaları Nelerdir?

Bir parfüm büyüsü, lavanta, meşe yosunu ve kumarinin yeşil, meyveli ve bitkisel bitkileri destekleyen meşe ağaçlarının koyu zenginliğiyle dikkatlice harmanlanmasıyla elde edilir.

One comment

  1. Ben de şey duydum. Parfüm üreticileri artık gerçek değil sentetik meşe yoksunu kullanıyorlarmış. Bu yüzden de eski kalıcılığı ve yoğunluğu olmuyormuş.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir