Bu duruma kronik ağız kokusu denir: Kötü nefes, fırçalama ve durulamadan sonra bile ağızdan gelen kötü bir kokunun devam ettiği bir kokudur. Ağız kokusu, çeşitli dahili arızaların bir göstergesi olabilir. Ağız kokusunun altında yatan nedeni bulmak için mutlaka bir diş hekimine danışılmalıdır. Altta yatan nedeni biliyorsanız, ağız kokusu için spesifik ve hedefli ev ilaçları da vardır ve düzenli olarak izlenirlerse ağız kokusunu tamamen yok etmede yararlı olacaktır.

Ağız Kokusu için Önleyiciler
Kötü nefes için en iyi ev ilaçlarına bakalım:
1. Fındık
Yavaş çiğnendiğinde, fındıklar ağız kokusunu emebilir.
2. Limon Suyu
Bir tutam tuz ile bir kaşık limon suyu, nefesdeki sarımsak ve soğan kokusunu giderebilir. Kötü nefes için etkili ve kolay bir ilaç olmasının yanı sıra, ağır veya baharatlı bir yemekten sonra taze hissetmenizi sağlar. Araştırmalar, limon yağı da dahil olmak üzere uçucu yağlardan yapılan gargaraların ağız kokusunun tedavisinde yardımcı olabileceğini kanıtlamıştır.
3. Karanfil
Karanfil, ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürebilen çok güçlü antiseptik özelliklere sahiptir. 3-4 karanfil öğütülmeli, bir bardak suya eklenmeli ve kaynatılmalıdır. Bu daha sonra ince bir ağ ile süzülür ve gargara için kullanılır.
4. Maydanoz, Nane ve Fesleğen
Maydanoz, nane ve fesleğen yaprakları çiğnenebilir çünkü bağırsak gazı üretimini azaltır ve uzun süre taze nefes almanızı sağlar.
5. Kakule
Kakule genellikle yemeklerden sonra bir nefes spreyi olarak alınır. Çiğnendiğinde bu tatlı kokulu bir yağ üretir ve ağzınızdaki tadı iyileştirir. Kakule, güçlü antiseptik özelliklere sahip aktif bir bileşen olan cineole içerir. Cineole kötü kokuya neden olan bakterileri öldürür.
6. Rezene Tohumu
Rezene tohumları doğrudan alınabilir veya toz haline getirilebilir ve daha sonra taze nefes fırçalamak için kullanılabilir. Rezene tohum özü dil ve diş etlerine de uygulanabilir.
7. Tarçın
Tarçın, sarımsak ve soğanın kükürtlü kokusunu emebilir. Çürük koku gidene kadar küçük bir parça tarçın çubuğu bir süre ağızda tutulabilir.
8. Elma, Havuç ve Armut
Elma, havuç ve armut gibi meyveler lif bakımından zengindir. Bu meyveler çiğnendiğinde tükürük üretir ve dişleri sadece yiyerek temizlemeye yardımcı olur.
9. Nane ve Kış Yeşili
Nane ve kış yeşili, ağız kokusunu nötralize eder ve ağzına tazelik getirir. Bu nedenle çoğu diş macunu ve ağız gargarasında bulunurlar. Doktorlar Ev İlaçları Kitabı, ağız kokusuna karşı nane ve kış yeşili ağız gargarasının yanı sıra nane sakızının kullanılmasını önerir.
10. Elma Sirkesi
Yemeklerden önce bir bardak su ile bir kaşık elma sirkesi alınabilir, bu da sindirimin iyileşmesine neden olur. Bunun nedeni, ağız kokusunun sindirim sisteminiz tarafından üretilen aşırı asit veya “kötü” bağırsak bakterilerinden kaynaklanabilmesidir.
11. Maydanoz, Karanfil ve Mür Çayı
Maydanozun kaynatılmış yaprakları, toz mür (1 çay kaşığı) ve bütün karanfil (2-4) birkaç gün demlenip saklanabilir. Bu günde 2-3 kez ağız gargarası olarak kullanılmalıdır.
12. Karbonat
Dişler bir tutam kabartma tozu ile fırçalanabilir. Bu ağızdaki asitliği azaltır ve nefesinizin kokusunu artırır.
Bu iyileştirici prosedürlerle birlikte, zamanında temizlik, yıkama ve ağzınızın diş ipi dahil olmak üzere uygun ağız hijyeni uygulanmalıdır. Düzenli diş muayeneleri dolgu boşluklarını ve dişlerinizi temizlemeyi içermelidir. Bu sizi neşeli bir gülümseme ile kendinden emin bir insan yapar!
Ağız sağlığı tedavisinde ada çayı da kullanılabilir : https://www.shinymarker.com/adacayi-faydalari/ yazımızda ağız kokusu dahil adaçayının tüm faydalarını detaylı bulabilirsiniz.
maydanoz, nane çiğnemeyi ben alışkanlık haline getirdim. Üzerine bir de limon suyu içiyorum. Bana faydalı geldi teşekkürler.